Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τ.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Tο Σάββατο 20/6 στα γραφεία της Τοπικής μας Οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε άλλη μια ιστορικού ενδιαφέροντος ομιλία με θέμα 'Η Μάχη της Βέργας''


Tο Σάββατο 20/6 στα γραφεία της Τοπικής μας Οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε άλλη μια ιστορικού ενδιαφέροντος ομιλία με θέμα 'Η Μάχη της Βέργας'' με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα της Τοπικής μας Οργάνωσης, συναγωνιστή Γιαννακόπουλο Γεώργιο.
Αρχικά στο βήμα ανέβηκε ο συναγωνιστής Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχηγού. Κατόπιν τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής Γιαννακόπουλος, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκομένους συναγωνιστές για την, άγνωστη σε πολλούς, μάχη της Βέργας, που έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου του 1826, στην ομώνυμη περιοχή πολύ κοντά στην Καλαμάτα και παρά το ότι δεν αναφέρεται καν στα σχολικά μας βιβλία, υπήρξε καταλυτικής σημασίας για την έκβαση της επαναστάσεως. Ο συναγωνιστής Γιαννακόπουλος δεν στάθηκε μόνο στα ιστορικά στοιχεία της μάχης της Βέργας, αλλά και τον άμεσα επακόλουθων μαχών του Διρού και Πολυάραβου αλλά επεσήμανε και την τεράστια επιρροή που είχε στην ανάκαμψη του πεσμένου, τότε, ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων λόγω των εμφυλίων ερίδων, αποδεικνύοντας οτι ακόμη και ο περίφημος στρατός του Ιμπραήμ μπορεί να νικηθεί. Το παράδειγμα ηρωισμού των Χιλίων Μανιατών υπό τον Γιωργάκη Μαυρομιχάλη που δεν δίστασε να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Ιμπραήμ με ένα ακόμη "Μολών Λαβέ" και η σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Αιγυπτίων, σε συνδυασμό με την επιτυχή απόκρουση του Αιγυπτιακού στρατού και στο Διρό με πρωταγωνιστές τις μανιάτισσες, ανάγκασαν τον Ιμπραήμ να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για κατάληψη της Μάνης.